Artists Catalog Vinyl Contact Etc  
Other Stories
De Morgen
Didier Wijnants

 

De opmerkelijkste trompettist van het ogenblik is ongetwijfeld Taylor Ho Bynum, leerling en collega van Anthony Braxton, een geweldig temperamentvolle kerel die met zijn instrument altijd voluit gaat. Wat dat betreft is Ho Bynum een jazzmusicus in de beste Armstrongtraditie: als de trompet of de cornet niet jubelt, is er iets mis. Maar natuurlijk kiest de man voor een eigentijds idioom en een kleurenpalet van de 21ste eeuw. Vergeleken bij zijn spel lijkt zelfs de reikwijdte van een Dave Douglas beperkt, en dat wil wat zeggen.

Klinkt dat ongeloofwaardig? Luister dan eens naar een van de opnamen met Braxton. Vorige week was hij met Braxton en gitarist Tom Crean in Genk voor een erg pakkend concert. Maar luister vooral ook eens naar zijn opmerkelijke debuut-cd Other Stories (Three Suites). Die plaat is al een tijdje uit, maar dan wel op een confidentieel labeltje dat meer belang hecht aan de kwaliteit van de producties dan aan de succesvolle vermarkting ervan.

Op die plaat staat niet eens het fantastische cornetspel centraal, wel het compositorische talent van Taylor Ho Bynum. Hij schreef drie suites voor de SpiderMonkey Strings, een strijkkwartet annex gitaar. In twee van de suites wordt de groep uitgebreid tot een nonet met cornet, tuba, drums en vibrafoon. Met die combinatie maakt Ho Bynum adembenemende avonturentochten. Daar komt subtiele magie bij kijken, want Ho Bynum laat zich niet verleiden tot nonchalant getoeter of gratuite improvisatie. Middels zijn vrolijke enthousiasme legt hij harde fundamenten bloot en laat hij het ensemble afwisselend zelfbewust uit de bol gaan en ontroerend op de rem trappen. Zoveel moois in één uurtje, het is uitzonderlijk.

http://www.demorgen.be/dm/nl/cultuur/dmmuziek/312503

Back to Other Stories album page.
Copyright © 2024 482 Music